Våga klä dig i färg på Indienresan

Indien, ett av världens mest folkrika länder, har sedan en lång tid tillbaka kontakt med västvärlden, på mer eller mindre bra sätt. Indien är idag ett av de länder i världen som har starkast växande ekonomi och det i sin tur kommer visa sig allt mer i världsekonomin då Indien tar allt fler kliv framåt. Det betyder att Indien blivit ett riktigt stort affärsområde för många västerlänningar. Indien är alltså inte längre ett land som man enbart åker till för att semestra eller för att uppleva en helt ny kultur, den affärsmässiga anledningen växer för varje år som går. Men oavsett av vilken anledning man reser till Indien så kan det vara en bra idé att ha koll på hur olika saker går till och framför allt på vilka olika sätt man kan klä sig.

Det västerländska kommer allt mer

Det är än så länge inte dominerande i Indien, det mode som kallas det västerländska, men det är på uppgång och i takt med att Indien alltmer gör sin röst hörd på den globala marknaden blir också landet än mer påverkat av västerländska traditioner och moden. Indien är ett mycket stort land, ett land som innehåller mängder av människor som praktiserar olika typer av religioner, vilket gör det alldeles självklart att det aldrig kommer att finnas någon generell klädkod för landet. Med tanke på att det dessutom är ett allt mer globaliserat samhälle så tillåts modet vara fritt, speciellt om man tittar på de större städerna. Det går alltså mycket bra, både för indier och turister, att klä sig precis som man vill och känner sig bekväm med, där ens eventuella västerländska klädsel enbart kommer att smälta in i den stora myriad av moden som finns. Indien är färgernas land och hos Majsans hittar man många färgglada klänningar. 

Traditionellt – alltid rätt

Dock finns det en tradition i Indien av att inte visa alldeles för mycket hud. Det gäller framför allt på landsbygden där modet är mer återhållsamt och inte lika influerat av det västerländska. För att visa respekt gentemot en människa på landsbygden bör man alltså tänka på hur man klär sig. Som kvinna bör man i de lägena klä sig i en tröja med ärmar. Ärmarna kan vara korta, men tröjan i övrigt ska inte exponera några nakna delar. Långbyxor är också ett bra val för kvinnor, men skulle det kännas för varmt så går det också mycket bra att använda sig av en kjol eller klänning som går längre ned än knäna. Naken mage behöver man inte bekymra sig för, det är tradition i indiska kläder. Män kan faktiskt klä sig hur de vill, bara de inte badar nakna.

Det är också fullt möjligt för turister att klä sig i traditionella indiska kläder. Det uppfattas inte som en skymf, snarare visar det respekt för landets befolkning. Kvinnor klär sig då helst i en punjabi eller en salwar kamiz, som är en klänning med mjuka, pösiga byxor. Män kan ha en kurta som är en vävd lång skjorta, tillsammans med en jacket, alltså en ylleväst med indisk krage. Genom att klä sig som indierna kommer du visa att du uppskattar deras kultur och de kommer att känna sig hedrade.