Göteborgs botaniska trädgård blir turistmål


Göteborgs populära botaniska trädgård
invigdes redan 1923 i samband med stadens stora jubileumsutställning då man samtidigt öppnade portarna för Liseberg, Konstmuséet och även Göteborgs naturhistoriska museum. Den person som fick i uppdrag att anlägga en helt ny botanisk trädgård i Göteborg var Carl Skottsberg.

Göteborgs botaniska trädgård sträcker sig över en yta på hela 175 hektar och innehar faktiskt titeln som Europas största botaniska trädgård i sitt slag. Trädgårdens odlade delar upptar cirka 40 hektar av den totala ytan och totalt finns det ca 16.000 olika arter och kulturformer. Många av trädgårdens olika arter är också del av de stora vetenskapliga samlingarna det finns många lök- och knölväxter samt alpiner och dionysia. Precis bredvid den botaniska trädgården ligger också det stora naturreservatet Änggårdbergen där det också finns en stor vetenskaplig samling av träd som kallas för Arboretet. I några av växthusen som finns inom den botaniska trädgården kan man också hitta mer än 4000 olika växtarter. Bland alla dessa finns också Sveriges absolut största samling av tropiska orkidéer, köttätande växter och även det mycket sällsynta påsköträdet som blivit helt utrotat i sin tidigare naturliga miljö.

Trädgården har sedan sin invigning haft som mål att kunna bedriva olika typer av utbildningar och vetenskaplig forskning. Man har därför anställt en helt egen pedagog som tar emot omkring 10.000 elever från olika skolor i regionen. Sedan 2006 har man också kört igång ”Grön Rehab” där man rehabiliterar människor med olika stressrelaterade sjukdomar. Många människor känner lugn vid trädgårdsarbete och detta kan vara en av anledningarna till att många svenska trädgårdar är så fina. Intresset är faktiskt så stort att Stenbolaget varje år anordnar en tävling där deltagarna tävlar om vem som utför det bästa trädgårdsprojektet. Ett tips till trädgårdsentusiaster.

Då trädgården snabbt blivit ett populärt turistmål har man också börjat med ett väldigt omfattande årsprogram som innehåller en rad visningar av trädgårdens olika delar. Man anordnar också en hel del utställningar om trädgårdens botanik och om olika typer av konst. Utöver detta brukar man också erbjuda olika aktiviteter för barn samt en del olika kulturarrangemang. Göteborgs botaniska trädgård med sin personal har också fått ta del av en hel del olika nationella och internationella priser genom årens gång. Trädgården har cirka en halv miljon besökare varje år och är därmed också en av Västra Götalands allra största besöksmål.